در تابستان حواسمان به محیط زیست باشد . جامعه

در تابستان حواسمان به محیط زیست باشد .

سوزاندن و قطع درختان برای تهیه زغال و هیزم، قطع درختان برای تولید الوار و مصالح ساختمانی و صنعتی و گسترش بی رویه شهرها و کارخانه ها از اصلی ترین عوامل نابودی و تخریب زیست بوم ها است.

آلودگی محیط زیست اکنون فقط به همین جا ختم نمی شود بلکه می تواند تا اعماق زمین پیش روی کند.

مسأله آلودگی یکی از مهم ترین و حادترین مسائل ناشی از تمدن انسانی در جهان امروز به شمار می رود چرا که از اعماق چند هزار متری زمین گرفته تا معادن، آب های تحت الارضی، بیوسفر، تروپوسفر و حتی در داخل هواپیماهای بلند پرواز و جو خارجی زمین، چرخه و سیستم حیات را مورد تهدید قرار داده است.

مولکول آلاینده ای که امروز از کارخانه یا منبع آلوده کننده دیگری مثلاَ در اروپا، وارد محیط می شود اگر تجزیه نشود یا تغییر شکل ندهد احتمالاَ بعد از چندی می تواند در ریه انسان ها تا دورترین نقاط جهان وارد شود .



** رها سازی زباله

رهاسازی زباله در دل طبیعت توسط گردشگران از مشکلات همه ساله شهرهای گردشگر پذیر کشور از جمله مناطق شمال کشور است.

تلاش برای ایجاد و یا تغییر الگوهای فرهنگی می تواند تلنگری باشد تا انسان های خفته در خواب غفلت، از روا داشتن بی مهری به طبیعت پرهیز کرده و برای نجات از دامی که با نابودی طبیعت برای خود پهن می کنند، با جدیت بکوشند.

یک کارشناس محیط زیست می گوید گام نخست جلوگیری از آلودگی زیست محیطی، ساخت و ارایه الگوهای فرهنگی است که بتواند مردم را از آسیب هایی که ریختن زباله در طبیعت برای آنها به همراه دارد، آگاه کند.

فرهاد بهادری در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: دادن پلاستیک های جمع آوری زباله در مبادی ورودی شهر به مسافران، ایجاد محل های مناسب برای ریختن زباله و نصب علایم هشدار دهنده از جمله راهکارهای نجات طبیعت است.

بر اساس آمارها، از هر تن زباله حدود 400 متر مکعب گاز گلخانه ای دی اکسید کربن و 600 لیتر شیرابه خارج می شود.



** جلوگیری از تخریب محیط زیست

معاون سازمان حفاظت محیط زیست از دوستداران طبیعت خواست هنگام مراجعه به تفرجگاه ها از تخریب محیط زیست جلوگیری کنند.

احمد علی کیخا به مسافران توصیه کرد از افروختن شعله آتش در مناطق پردرخت خودداری و برای پخت غذا به جای استفاده از شاخه درختان و کندن بوته ها، از اجاقهای خوراک پزی استفاده شود.

وی اظهار داشت: از آنجایی که در فصل گل دهی گیاهان قرار داریم؛ محل اسکان باید در مکان هایی باشد که پوشش گیاهی و جنگلی کمتری داشته باشد و از لگدمال کردن و تخریب رستنی ها و شکست سرشاخه های درختان باید خودداری شود.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست افزود: مسافران در زمان حضور در طبیعت ،تا حدامکان غذاهای آماده که نیازمند پخت مجدد نیست به همراه داشته باشند و در صورت نیاز به آتش، حتی الامکان از ذغال آماده استفاده و حتما خاکستر آتش را نیز با آب و خاک خاموش کنند.

وی از گردشگران خواست کیسه مخصوص جمع آوری زباله را همراه خود داشته باشند و زباله های خود را در جنگل، ساحل دریا، کنار چشمه های آب، مناطق کوهستانی و دره ها رها نکنند.



**ریخت و پاش زباله

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گیلان مدیریت زباله در گیلان را مورد تاکید مسافران و گردشگران نوروزی قرار داد و افزود: در این روزها مشاهده ریخت و پاش زباله در معابر و حاشیه رودخانه ها تاسف بار است.

محمد رضا برجی افزود: ریخت و پاش زباله در معابر و حاشیه رودخانه ها اخلاقی و انسانی نیست و حفظ و نظافت محیط زیست مهم است.

وی سه عنصر حیاتی را هوا، آب و خاک عنوان کرد و گفت: این سه عنصر را خداوند منان به صورت رایگان در اختیار گیلان قرار داده تا همه از آن استفاده کنند و اینکه عده ای اقدام به ریخت و پاش زباله و ایجاد آلودگی در محیط زیست کنند دور از شأنیت انسانی و اخلاقی است.

برجی با بیان اینکه گیلان اقلیم مرطوب و تمام شرایط را به رایگان دارد، یادآور شد: گیلان منبع تولید اکسیژن است و با ریزش زباله در طبیعت آن را به طرف مرگ می کشانیم.

وی خاطرنشان کرد: خردمندانه نیست طبیعتی که این همه به ما سود می رساند را بیشتر آزار دهیم و در حفظ آن نکوشیم.

وی جنگل، ساحل، کوه، مرتع، دشت و… را طبیعت گیلان خواند و یادآور شد: از مسافران و گردشگران می خواهیم برای حفظ هوای پاک و طبیعت بی نظیر گیلان در نگهداری آن بکوشند و زباله های خود را طبیعت رها نکنند و آنها را جمع آوری کرده و در سطل های زباله بریزند.



** توصیه به مسافران

مسافران با توجه به فصل گلدهی گیاهان، محل اسکان خود را در اماکنی انتخاب کنند که از پوشش گیاهی و جنگلی کمتری برخوردار باشد و از لگدمال کردن گیاهان و شکستن سرشاخه های درختان خودداری شود.

در زمان حضور در طبیعت، مسافران تا حد امکان غذاهای آماده که نیازمند پخت مجدد نیست به همراه داشته باشند و در صورت نیاز به آتش، در حد امکان از زغال آماده استفاده کنند و از شکستن هرگونه سرشاخه درختان جلوگیری به عمل آورند و حتماً خاکستر آتش را نیز با آب و خاک خاموش کنند، همچنین از روشن کردن آتش در کنار درختان خودداری کنند که در این شرایط ، بهترین کار همراه داشتن گاز پیک نیکی است.

گردشگران کیسه مخصوص جمع آوری زباله را همراه خود برده و در پایان روز زباله های تولیدی را به ایستگاه های مسقر تحویل دهند و زباله های خود را در جنگل، ساحل دریا، کنار چشمه های آب، دره ها و مناطق کوهستانی رها نکنند.

جلوگیری از شکار و صید حیات وحش و عدم حمل هرگونه سلاح، تبر، اره و تور صیادی از دیگر توصیه ها به مردم است و هموطنان لازم است به جای شکار حیوانات و به جای چیدن گل ها و گیاهان، از آن ها عکس بگیرند و سال ها از دیدن آن عکس لذت ببرند.

مسافران در صورت مواجه شدن با هر گونه حریق در جنگل نسبت به خاموش کردن آن اقدام و یا با مراکز آتش نشانی، محیط زیست و منابع طبیعی تماس گرفته و موضوع را گزارش کنند.

مسافران نوروزی به منظور بهره مند شدن از محیط زیستی زیبا، سالم و با نشاط ، در پاسداشت طبیعت کوشا باشند و با رعایت توصیه های زیست محیطی و بهداشتی با مأموران و کارشناسان حفاظت محیط زیست همکاری کنند.

لازم است مردم در عرصه های طبیعی زباله نریزند و در پایان ساعاتی که در طبیعت به سر می برند، زباله ها را رها نکنند و نسبت به سلامت درختان و بوته های جنگلی اعم از طبیعی و دست کاشت دقت و توجه ویژه ای داشته باشند.

پاکیزه نگه داشتن حاشیه های رودخانه ها و نهرهای طبیعی که در نقاط مختلف کشور جاری هستند نیز مورد تأکید سازمان حفاظت محیط زیست است.

نظرات